Bez wizy do USA

- co warto wiedzieć

ważna wiadomość

Redaktor naczelny Michał Pakuła

0 udostępnij na FB
Do USA bez wizy

Po wielu latach wyczekiwania Polska wreszcie weszła do programu bezwizowego USA. Nie wiadomo jeszcze, kiedy zakończą się procedury, ale najprawdopodobniej już od stycznia 2020 r. można będzie podróżować na nowych zasadach.

Obecnie nasz kraj należy do grupy państw objętych Visa Waiver Program, czyli systemem, który pozwala niektórym obywatelom wysoko rozwiniętych krajów na odwiedzenie Stanów Zjednoczonych bez wizy. Zanim jednak zarezerwujemy sobie bilety na podróż za ocean, warto się przyjrzeć, kto może skorzystać z tej promocji i jakie musi spełnić przy tym warunki.

Czym jest program bezwizowy i kogo dotyczy?

Program bezwizowy pozwala na wjazd do USA bez wizy na okres nie dłuższy niż 3 miesiące, w celu biznesowym lub turystycznym. Dzięki temu przedstawiciele korporacji będą mogli wyjechać, aby wziąć udział w konferencji branżowej, lub spotkać się z partnerami handlowymi w USA. Turyści, którzy wybiorą się na zorganizowaną wycieczkę po Stanach, lub zdecydują się na zwiedzanie najciekawszych miejsc na własną rękę, również będą mogli skorzystać z programu.

Na promocję załapią się także te osoby, które odwiedzą rodzinę w Ameryce, albo wybiorą się na festiwal artystyczny, koncert lub zawody sportowe, o ile nie otrzymają zapłaty za udział w imprezie.

Co trzeba zrobić, aby wjechać do Stanów bez wizy?

Żeby jednak skorzystać z przynależności Polski do strefy Visa Waiver, trzeba będzie wypełnić szereg formalności. Przede wszystkim podróżnik musi mieć paszport zaopatrzony w czip elektroniczny, ze względów na bezpieczeństwo wewnętrzne Stanów Zjednoczonych. Poza tym należy posiadać bilet powrotny, oraz kwotę pieniędzy, która pozwoli pokryć wszelkie koszty związane z pobytem w USA.

Na terytorium Ameryki trzeba będzie dotrzeć za pośrednictwem jednego z przewoźników zarejestrowanych w programie. Przylot liniami lotniczymi spełni warunki Visa Waiver, ale wjazd samochodem z Kanady lub Meksyku – już nie.

Ponadto, przed wyjazdem należy zgłosić się do Elektronicznego Systemu Autoryzacji Podróży, czyli ESTA, aby potwierdzić zgodę władz amerykańskich na podróż bez wizy. Osoby, które zostaną odrzucone przez ESTA, mogą nadal ubiegać się o wizę na takich samych zasadach, jak do tej pory. Warto więc zająć się autoryzacją wyjazdu na kilka miesięcy wcześniej, żeby w razie problemów mieć czas na ewentualne wyrobienie wizy wjazdowej.

Kto nie skorzysta z programu bezwizowego?

Program Visa Waiver dotyczy tylko krótkich wyjazdów nie związanych z zarabianiem pieniędzy. Podróżnicy, którzy będą chcieli przebywać w USA dłużej niż 3 miesiące, nadal będą musieli zdobyć wizę, nawet jeśli wyjeżdżają wyłącznie w celu turystycznym. Modne w ostatnim czasie zwiedzanie amerykańskich parków narodowych nie zakwalifikuje się do wyprawy bez wizy, gdyż solidny objazd tak znanych miejsc jak Yellowstone, Wielki Kanion, czy parki w Górach Skalistych zajmie co najmniej pół roku.

Ci, którzy wyjeżdżają w celach zarobkowych, niezależnie od długości ich pobytu w Stanach, będą musieli zdobyć wizę odpowiednią do charakteru ich pobytu. USA wydaje odmienne typy wiz dla pracowników, osób odbywających staż zawodowy, albo planujących prowadzenie działalności gospodarczej w Ameryce. Najlepiej skorzystać z pomocy korporacji albo jednej z firm amerykańskich, które zajmują się załatwianiem tych dokumentów.

Studenci i naukowcy, którzy wyjeżdżają do Stanów w celach edukacyjnych, np na studia w USA lub na program doktorancki, powinni starać się o wizę F-1. Dość łatwo ją otrzymać, gdy ma się zaproszenie amerykańskiego partnera i zaświadczenie z uczelni w USA.

Kiedy warto starać się o wizę, mimo zakwalifikowania do Visa Waiver?

Wiza służbowo-turystyczna pozwala na pobyt w Stanach do pół roku, a więc dwa razy dłużej, niż program bezwizowy. Ponadto, na miejscu można starać się o jej przedłużenie w razie potrzeby. Podróżujący, którzy wjechali do Stanów bez wizy, nie mają żadnej możliwości przedłużenia swojego pobytu w tym kraju. Jeśli chcą zostać dłużej w USA, muszą wrócić do Polski i tu ubiegać się o wizę.

Jeśli więc turysta liczy się z tym, że jego pobyt w Stanach może się przedłużyć, lepiej od razu postarać się o wizę. Dzięki temu, można będzie o 3 miesiące dłużej pozostać w Ameryce, a dalsze przedłużenie pobytu można będzie załatwić na miejscu.

Czy spełnienie warunków programu i rejestracja w ESTA gwarantuje wjazd do USA?

Mogłoby się wydawać, że wypełnienie wszystkich formalności i pozytywna weryfikacja w systemie autoryzacji zagwarantuje podróżującym bezproblemowy wjazd na terytorium Stanów Zjednoczonych. Niestety, na miejscu trzeba jeszcze przebrnąć przez kontrolę celną i rozmowę z urzędnikiem imigracyjnym. Jeśli oficer uzna, że cudzoziemiec kłamie, a tak naprawdę przyjechał do pracy, może odmówić wpuszczenia podróżnika i nakazać mu powrót.

Pewien problem może również stanowić weryfikacja przyjezdnych pod kątem bezpieczeństwa wewnętrznego USA. Teoretycznie niekarana nigdy osoba, nie powiązana w żaden sposób z grupami przestępczymi lub terrorystycznymi, nie ma się czego obawiać. W praktyce, ludzie niekiedy trafiają na czarne listy w Stanach w sposób trudny do wytłumaczenia. Problemem może się również pojawić, gdy przybysz ma takie samo imię i nazwisko, jak osoba uważana za niebezpieczną.

Wprowadzony w Polsce program bezwizowy wielu osobom znacznie ułatwi wyjazd do USA. Niemniej jednak, dotyczy on tylko wybranej kategorii podróżujących rodaków. Większość osób nadal będzie musiała ubiegać się o wizę, szczególnie jeśli wyjeżdżają do pracy lub na studia.

Czytaj również

Oceń:*